Минали събития

Предстои обновяване на информацията! 

Празник на Лятното слънцестоене 20-21.06.2015

threskeia_summer_solstice

снимка: Милен Нейков

През 2015 година за седми пореден път почетохме Слънцето по време на Лятното слънцестоене. Тази година се отдалечихме от бетонираните пътеки и шума на автомобили, но спазихме традицията и останахме в близост до Старосел. Въпреки пътя, който се оказа не чак толкова лек, успяхме да стигнем до предвиденото място, омайващо с красивата си природа, спокойствието на тихите си горички и със спиращата дъха гледка надолу към равнината. То е разположено на територията на скалното светилище Каменица, малко над слънчевата порта Момини камъни.

Всички активно се включиха в подготовката за обреда – събрани бяха дърва за олтарния огън, а със събраните лековити билки и с помощта на много ентусиасти бяха приготвени прекрасни, благоуханни венци за всички присъстващи.

След залез слънце заедно отдадохме почит на Природата, която древните ни предци наричали Великата Богиня и на Нейния син, вярван и почитан от тях като Слънце и Огън. Няма как да се опишат емоциите и усещанията от самия обред, ето защо най-добрият начин да се докоснете до това изживяване са снимките.

threskeia_summer_solstice

снимка: Милен Нейков

threskeia_summer_solstice

снимка: Милен Нейков

threskeia_summer_solstice

снимка: Милен Нейков

threskeia_summer_solstice

снимка: Милен Нейков

threskeia_summer_solstice

снимка: Милен Нейков

След края на обреда, както е обичаят, всички седнахме заедно на обща трапеза. Заедно с виното и храната, споделихме и впечатленията си от изминалия ден, обсъдихме трудностите пред пиноерите сред българските фолклористи. По-късно под звуците на две български каба гайди, изпълнение на членове на Фолклорна формация „Родопчани“, продължихме празника по най-подходящия начин – с български хора, като дори дъждът не успя да ни спре.

За съжаление обаче дъждът, който валя през нощта, ни попречи да осъществим планираното бране на билки. Така, за разнообразие, сутринта прекарахме край огъня с чаша топло кафе.

Повече снимки от обреда можете да видите на страницата на фотографа Милен Нейков – ТУК

Празник на Бога от люлката 22.03.2015 г.

По време на пролетното равноденствие, което тази година е на 21.03., отдаваме почит на Бога от люлката и отваряме вратата на настъпващата светла половина на годината, когато денят е по-дълъг от нощта. За пореден път, заедно съпреживяхме този празник на пробуждащия се живот.

снимка: Галина Василева

Тази година празникът премина под звуците на родопски гайди, в изпълнение на представители на ФФ „Родопчани“. Така членовете на Трескейа, както и останалата част от присъстващите, имаха възможност да изживеят още една традиционна част от древната обредност – танците, а в случая родопско хоро.

снимка: Галина Василева

снимка: Милена Кадиева

Сред присъстващите бяха и членове на Национална академия „Кулинарен историк“, които ни зарадваха с невероятно вкусен Жив тракийски хляб, приготвен от лимец по специална технология. Имахме възможността да вкусим и от други любопитни кулинарни възстановки, като мед от магарешки бодил и ракия от рози.

снимка: Ангел Ангелов

Повече снимки, можете да разгледате ТУК и ТУК. Щастливи сме, че и през тази година заедно посрещнахме пролетта!

Посрещане на Планинската Майка/Баба Марта 01.03.2015 г

11001825_10152879981464934_4859428967092064669_n

Началото на март е посветено на посрещането на митичната господарка на месеца. Началните дни на пролетта са обвързани с представата за старицата. Ареалът на разпространение на вярванията за този период обхващат цялото Средиземноморие и Балканите. Обредната система обаче и пълнотата на действията и преданията са запазени най-силно в района на българската етническа територия, което сочи като най-възможен произхода й в тази област. Господарката на месеца е наричана баба Марта от българите и баба Докия от румънците. Възможно е нейната старост като житейски признак да отразява връзката с края на зимата, но в българската народна вяра баба Марта като митологичен персонаж се свързва и с идеята за дарителката на предстоящата пролет, която трябва да бъде омилостивена и благоразположена.

 „Свещените пламъци на Хеката 2014“ – 14.05.2014

10153175_10202098022667904_2859475936296974415_n

Обредът на Свещените пламъци на Хеката (The Rite of Her Sacred Fires) е почитащ обред към Великата Богиня, който през 2014 година се проведе за пети пореден път. Инициатор на обреда е Сорита Д’Есте (писател и издател), която през годините успява да привлече участници от десетки страни. Така, по време на пълнолунието през месец май, по целия свят биват запалени огньове и свещи в чест на богинята Хеката – нейните свещени пламъци.

Ние, Тракийско общество Трескейа, подкрепяме тази мащабна идея още от самото начало. Нека запалим пламък и тук в земите, в които почитта към богинята Хеката е засвидетелствана още от древността.

Страницата на събитието във Фейсбук – ТУК.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s